PROJECTS

Beyond the Urban| Performing Ecosystems

                                                   

Season 2022-2023

 

Η ομάδα σύγχρονου χορού Α Priori Dance Co. προτείνει δύο περιπατητικές, παραστατικές δράσεις σύγχρονου χορού με συμμετοχικά στοιχεία στο φυσικό τοπίο των οικοσυστημάτων της Μηλιάς Μετσόβου Ιωαννίνων και Καλαμπάκας Τρικάλων.

 

Οι συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες Ελεονώρα Ηλία, Σόνια Ντόβα, Μαριέλα Νέστορα και Δημήτρης Καραγεώργος, προερχόμενοι από τα πεδία του χορού και της μουσικής αντίστοιχα εκφράζουν την κοινή πεποίθηση της ανάπτυξης καλλιτεχνικού έργου σε περιβαλλοντικά οικοσυστήματα και της προσβασιμότητας του σύγχρονου χορού σε ευρύτερο κοινό στη χώρα. 

  

Αξιοποιώντας τη φυσική, εικαστική σκηνογραφία του τοπίου πειραματίζονται και συμπλέκουν στην δημιουργία μιας διευρυμένης χορογραφικής σύνθεσης, επιδιώκοντας να κατανοήσουν τον χώρο με ευαισθησία και να επανα-διατυπώσουν τη σχέση τους με τη φύση, εφαρμόζοντας πολύ-επίπεδα την έννοια της φροντίδας.  

 

Η παραστατική δράση χρησιμοποιεί τα φυσικά στοιχεία του τοπίου και δημιουργεί μια βιωματική χορογραφία βάσει της σημειολογικής ‘ανάγνωσης’ του τόπου, ώστε η σύμπραξη 3 πεδίων σύγχρονης τέχνης - του χορού, των εικαστικών και της μουσικής- να ‘μεταμορφώσει’ το χώρο σε μια εναλλακτική σκηνή σύγχρονου χορού σε σημεία του δημόσιου χώρου της κοινότητας, μέσω μιας χαρτογραφημένης διαδρομής.

 

Επεισόδια χορού θα διαμορφώσουν οπτικοακουστικές και ‘απτικές’ εικόνες,  μετατοπίζοντας τις ‘κλειστές’ θεατρικές συμβάσεις στο δημόσιο χώρο και επιτρέποντας σε κάθε θεατή να συνδεθεί με την παράστασή μας μέσα από τις αισθήσεις του και να συν-διαμορφώσει το τελικό παραστατικό αποτέλεσμα της δράσης.

 

 Σημείωμα Ομάδας Καλλιτεχνών

Τα σώματά, η γη, ο αέρας, το νερό, τα πουλιά, τα ξύλα, οι καρποί τη φύσης θα αποτελέσουν τα καλλιτεχνικά ‘εργαλεία’ μας για να δημιουργήσουμε μια βιωματική παραστατική εμπειρία για το κοινό της δράσης. Μια ‘περιπλάνηση’ σε οικεία μέρη του χωριού ιδωμένα υπό το πρίσμα της φαντασίας και (επαν)ανακαλυπτόμενα μέσα από τη διά-δραση τους με τη σύγχρονη τέχνη .

 

Συντελεστές

Ιδέα /Χορογραφία: Ελεονώρα Ηλία, Σόνια Ντόβα

Μουσική σύνθεση/Ηχοτοπία: Δημήτρης Καραγεώργος

Καλλιτεχνική Σύμβουλος-Δραματουργός/ Οδηγός Διαδρομής: Μαριέλα Νέστορα

Ερμηνεία: Σόνια Ντόβα, Ελεονώρα Ηλία, Μαριέλα Νέστορα, Δημήτρης Καραγεώργος

Φωτογραφίες πρόβας- teaser παραστάσεων: Μαριλένα Γκόνη

Βιντεοσκοπηση/ Φωτογραφίες παραστάσεων: Κωστής Εμμανουηλίδης, Ελένη Μανδραβέλη

Γραφιστική επεξεργασία έντυπου υλικού: Ιλεάνα Ζώη, Σόνια Ντόβα

Παραγωγή: A Priori Dance Co.

 

Teaser Mηλιά Μετσόβου:

https://vimeo.com/759004830

Trailer Μηλιά Μετσόβου:

https://vimeo.com/776929142

Τrailer Καλαμπάκα Τρικάλων:


https://vimeo.com/799881229 


Η εκδήλωση Beyond the Urban: Performing Ecosystems πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (εκδηλώσεις χορού 2022).

The performance Beyond the Urban: Performing Ecosystems takes place under the auspices and with the financial support of the Ministry of Culture and Sports (dance performances 2022).

Υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων, τη Δημοτική Ενότητα Μηλιάς Μετσόβου Ιωαννίνων, το Δήμο Καλαμπάκας και το Μουσείο Τσιτσάνη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τις χορηγίες τους το καφενείο «La Suatsile”-Μηλιάς Μετσόβου και την Αποσταγματοποιία –Οινοποιία Τσιλιλή και το κτήμα Θεόπετρα.

 

Season 2021 (Δεκέμβριος)


'Soft power in a Matrixial World'


Μια καλλιτεχνική δράση χορού στο Παλιό Πανεπιστήμιο

σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων


Η καλλιτεχνική δράση ‘Soft power in a Matrixial World’ αφορά μια performance χορού στιγμιαίας σύνθεσης (instant composition) η οποία δημιουργείται μέσω δομημένων κινητικών, αυτοσχεδιαστικών οδηγιών (scores) και διερευνά την ελευθερία στη σχέση δύο γυναικών- ερμηνευτριών τόσο μεταξύ τους, όσο και με το περιβάλλον τους σε παρόντα χρόνο.

Τοποθετείται δε, στο χώρο του εγκαταλελειμμένου Παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Δόμπολη) καθώς αποτελεί τη συνέχεια της καλλιτεχνικής μου έρευνας αναφορικά με το ‘ζωντάνεμα’ και το ‘φώτισμα’ εγκαταλελειμμένων χώρων στη δημόσια σφαίρα του αστικού ιστού των πόλεων. Αυτή τη φορά στον πυρήνα του προτεινόμενου έργου τοποθετώ τη γυναίκα ως υποκείμενο, διερωτώμενη κατά πόσο η μέθοδος της ενεργοποίησης και αξιοποίησης των ανθρώπινων αισθήσεών της κατά τη δημιουργία μιας performance, όπως και η χρήση κιναισθητικών πρακτικών και προσεγγίσεων (somatics), μπορούν να αναδείξουν τα διακριτά και ιδιαίτερα στοιχεία-κλειδιά του γυναικείου ‘σύμπαντος’: την ενσυναίσθηση, την ευαισθησία και το εύρος στις εναλλαγές των δυναμικών που επιτρέπουν στη σύγχρονη γυναίκα να επιλέξει ισότιμες σχέσεις επικοινωνίας, ώστε να μετατοπίσει τα κοινωνικά στερεότυπα στο υπάρχον πλαίσιο δραστηριοποίησης της.

Η επιλογή του χώρου του Παλιού Πανεπιστημίου, αποτελεί σημειολογικά ένα χώρο ισότητας και ελευθερίας, ιδωμένο καταρχάς υπό το πρίσμα του κοινωνικοπολιτικού του συμβολισμού. Ταυτόχρονα, η εγκατάλειψή του υπό την έννοια του ‘ξεχασμένου’ και ‘άνευ λειτουργικότητας’ χώρου στο παρόν στοιχειοθετεί- λειτουργικά- ελευθερία για τις πρόβες του έργου, ενώ η αντιπαράθεση των ποιοτήτων της εγκατάλειψης με τη ‘ζωντάνια’ των κινούμενων γυναικείων σωμάτων, επιτρέπει στο θεατή να διαμορφώσει τη δική του αφηρημένη αφηγηματική γραμμή ως προς την ιστορία τους και τη φύση της ίδιας της σχέσης των ερμηνευτριών, κάθε παρούσα στιγμή.

Εντέλει, τι είδους ελευθερία παράγεται όταν δύο γυναικεία σώματα αλληλεπιδρούν κινητικά στο σήμερα, αξιοποιώντας την ενέργεια του εγκαταλελειμμένου χώρου του πρώτου Πανεπιστημίου, ως σημείου αναφοράς στο θέμα της ισότητας του γυναικείου φύλου στην πόλη των Ιωαννίνων;


Συντελεστές

Ιδέα/ Χορογραφία/ Ενδυματολογία: Eλεονώρα Ηλία

Ερμηνεία/ Συνδημιουργία: Μυρτώ Τασιούλα, Γωγώ Τασιούλα

Βοηθός Χορογράφου: Άννα Παπανικολάου

Βίντεο/ φωτογράφιση: Κωστής Εμμανουηλίδης

Παραγωγή: Α Priori Dance Co. σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων


Extracts

https://vimeo.com/680127057


Season 2021 (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος)


Η κρυφή γοητεία της εγκατάλειψης                                                           - μια site specific performance στη Λαϊκή Αγίου Νικολάου Δήμου Ιωαννιτών

 

How to make dance for a place that does not need dance’, Laurent Pichaud (2006)

 

Η καλλιτεχνική δράση με τίτλο 'Η κρυφή γοητεία της εγκατάλειψης' αφορά τη δημιουργία μιας site-specific performance, με επεισοδιακή δομή στην παλιά λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου, στο ιστορικό κέντρο της γενέτειράς μου, τα Ιωάννινα.

Αποτελεί το ‘αποκρυστάλλωμα’ της καλλιτεχνικής πρακτικής έρευνας μου, που διεξήγαγα in situ. Το βασικό ερώτημα που έθεσα έγκειται στο πώς να ‘ζωντανέψω’ και να ‘φωτίσω’ τον -σχεδόν- εγκαταλελειμμένο χώρο της λαϊκής μέσα από τη σύνθεση επεισοδίων χορού, τα οποία εναλλάσσουν τις δυναμικές της κίνησης και αντιπαρατίθενται με την ενέργεια, τη λειτουργικότητα και την αίσθηση που εκπέμπει ο χώρος, ώστε ως συνέπεια να τον μεταμορφώσω σε μια εναλλακτική σκηνή παραστατικών τεχνών.

Το κινητικό υλικό των τεσσάρων επεισοδίων χορού της performance, γεννήθηκε μέσα από την ενεργοποίηση των ανθρώπινων αισθήσεων, την αξιοποίηση κιναισθητικών προσεγγίσεων και σωματικών πρακτικών καθώς και τη χρήση της μεθόδου του Forsythe ως προς τη δημιουργία ‘αρχιτεκτονικών σωμάτων’. Η χορογραφική σύνθεση τους βασίζεται στις καλλιτεχνικές μεθόδους μου, που εμπερικλείουν κυρίως τη χρήση της επανάληψης (επαναληπτικά μοτίβα). Εντέλει, η μεταμόρφωση ενός ‘ασυνήθιστου’ δημόσιου χώρου για το χορό σε σκηνή χορού λαμβάνει χώρα, καθώς το έργο παρεμβαίνει καλλιτεχνικά στην καθημερινή ζωή της λαϊκής. Η μετατόπιση στοιχείων που ανήκουν στις θεατρικές συμβάσεις ενός τυπικού κλειστού θεάτρου επιδρούν και προκαλούν τις νόρμες της καθημερινότητας της λαϊκής, αρχίζοντας να ανοίγουν δειλά έναν διάλογο με την τοπική κοινότητα.

Άραγε είναι τελικά η δημιουργία σκηνών χορού σε ασυνήθιστα μέρη του δημόσιου χώρου, ένας δημιουργικός και ελπιδοφόρος τρόπος για τους δημιουργούς χορού ώστε να παραμείνουμε καλλιτεχνικά ενεργοί στο προσεχές μέλλον, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με ένα ευρύτερο κοινό;

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Καλλιτεχνική έρευνα/ Χορογραφία: Ελεονώρα Ηλία
Ερμηνεύτριες: Tζίνα Βίκα, Άννα Παπανικολάου, Λάουρα Τσιάτη, Μυρτώ Τασιούλα
Ενδυματολογία: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βιντεογράφος/ Φωτογράφος: Κωστής Εμμανουηλίδης
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Μαριέλα Νέστορα
Μέντορας Έρευνας: Jeroen Fabius
Παραγωγή: A priori Dance Co.

 

 

Η καλλιτεχνική δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

(δράσεις χορού 2021)


25&26 Σεπτεμβρίου και 2&3 Οκτωβρίου, ώρα 13.00 μ.μ

 

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δήμο Ιωαννιτών για την άδεια χρήσης του χώρου, καθώς και τους τρείς τελευταίους ανεξάρτητους παραγωγούς της δημοτικής Λαϊκής Αγ. Νικολάου - ο Τόλης, η Αλίκη και η κυρία Φωτεινή- που συντρόφευσαν το ταξίδι αυτής της καλλιτεχνικής έρευνας και τέλος την παραγωγή του COMMA Festival-μια διοργάνωση των Πανεπιστημίων Fontys- School of Fine & Performing Arts και Codarts- University of Arts (NL) όπου έγινε η live-streaming κινηματογραφικη πρεμιέρα του έργου.

 

Teaser

https://vimeo.com/557305504

Season 2019-2020


16 Steps To The Ground


Η παραγωγή της ομάδας σύγχρονου χορού “A Priori” με τίτλο 16 Steps To The Ground αποτελεί μια κινησιολογική έρευνα πάνω στον ηπειρώτικο παραδοσιακό χορό «ζαγορίσιο» και στον επαναπροσδιορισμό του στις σύγχρονες δομές της δυτικής κοινωνίας.

Εικαστικά, δημιουργούμε, ένα σπειροειδή καμβά με χώμα ως έμμεση παραπομπή στην πρώτη ύλη ύπαρξης.
Η σπείρα αποτελεί μια έμμεση σημειολογική αναφορά τόσο στους ελικοειδείς ηπειρώτικους χορούς, όσο και σε ένα
«κλειστό» κοινωνικό σύστημα με προκαθορισμένες διαδρομές.

Με βάση τα χαρακτηριστικά του «ζαγορίσιου» χορού, παραλλάζουμε τις ποιότητες, το ύφος και τις δυναμικές του και διαμορφώνουμε ένα νέο κινητικό λεξιλόγιο. Έτσι, οι τρεις ερμηνεύτριες «παίζουν» με
το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των 16 βημάτων του «ζαγορίσιου», διαγράφουν κυκλικές, παράλληλες και τεμνόμενες διαδρομές στον χώρο, καταθέτοντας εν τέλει, τη δική τους βιωματική σχέση με την παράδοση, στο σήμερα.

Σε επίπεδο ηχοτοπίου, η μουσική σύνθεση δημιουργείται επί σκηνής, με επιρροές από τους ήχους του ηπειρώτικου φυσικού τοπίου.

Μικρές καθημερινές ιστορίες, ακούσιες και ηθελημένες συναντήσεις, το αέναο κυνήγι του χρόνου, η ζωή μας ιδωμένη ως εικονική πραγματικότητα, εικόνες μόχθου των εργατών γης και μια υπαρξιακή
αναζήτηση για πιο «ανθρώπινες» και «γειωμένες» σχέσεις θίγονται και θίγουν ένα ερώτημα:


Άραγε μπορεί η παράδοση να λειτουργήσει λυτρωτικά και απελευθερωτικά για τον άνθρωπο ερευνώντας την εκ νέου; Είναι τελικά οι χοροί μας αυτοί που μας ενώνουν; Και αν ναι, με ποιους τρόπους;

Συντελεστές

Iδέα /Χορογραφία : Ελεονώρα Ηλία
Σύμβουλος Δραματουργίας : Στέλλα Δημητρακοπούλου
Μουσικός επί σκηνής / Ηχοτοπία : Βασίλης Λαγδάς
Κατασκευή Κοστουμιών : Nίκη Χρονοπούλου
Χορεύτριες/ Ερμηνεύτριες : Μαρία Βλάχου, Κατερίνα Ντίβα, Άννα Παπανικολάου
Φωτογραφίες / Τrailer/ Video: Roman Zotter, Μαριλένα Γκόνη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κώστας Ζούκας

Παραγωγή : A Priori Dance Co.

 

28 & 29 Φεβρουαρίου 2020 στην αίθουσα Βας. Πυρσινέλλας

 

Υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

 

 

Teaser Παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=kZybFNT6d8E

















* Η παράσταση επανενεργοποιήθηκε το 2023 και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ των Σκοπίων (Dance Fest Skopje 2023) τον Απρίλιο καθώς

και στη Μηλιά Μετσόβου Ιωαννίνων τον Αύγουστο,

σε μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Ριζόπουλου και με ερμηνεύτριες τη Μαρία Βλάχου, τη Ναταλία Μπαρούς και

την Άννα Παπανικολάου.






 

 

SEASON 2018

 

Project : FORMAT

 

DESCRIPTION:

 

A choreographic allegory about the endless construction and deconstruction of human relationships, the contradictions which unite and separate us, the social utopia.

 

The new project of A Priori Dance co. entitled ‘form.at’ is a duet for two performers (namely Eleonora Ilia and Maria Papadopoulou) which dives into the wealth of tradition and draws inspiration from the folk legend of ‘Tou gefiriou tis Artas’, while peeking at the Theater of the absurd and the Rhinoceros of Eug. Ionesco, examining the function of the individual in any given social-historical context.

 

Form.at interweaves diverse kinetic references, creating a personal dictionary with the influences which incorporate from the Epirotic step of traditional dances and martial arts, to the qualities and dynamics of individual movement.

 

From the prime cell of every society, the human duo, to the packs of large societies, the question arises: Do we function together or alone? If the former is true, in which ways do we choose to be together? Human relationships are constructed and deconstructed again and again, thus the effort is not abandoned. The choice of ‘together’ entails the sacrifice of the individual past, keeping only its necessary fragments: the beauty of human existence. Is it possible that the contradiction, with which humanity is moving throughout history, swaying between prudence and absurdity, leads to a reverse direction once more? Is human transformation utopian and therefore every new form of society?

 

With the financial support of the Greek Ministry of Culture (YPPOA)

Μια χορογραφική αλληγορία για το αέναο χτίσιμο και γκρέμισμα των ανθρώπινων σχέσεων, για τις αντιφάσεις που μας ενώνουν και μας χωρίζουν, για την κοινωνική ουτοπία.

 

Το νέο έργο της ομάδας χορού A PRIORI με τίτλο FORM.AT, ένα ντουέτο για δύο ερμηνευτές (Ελεονώρα Ηλία, Μαρία Παπαδόπουλου) βουτάει στον πλούτο της παράδοσης και εμπνέεται από το λαϊκό θρύλο του ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ κρυφοκοιτάζοντας παράλληλα το θέατρο του παραλόγου και τον ΡΙΝΟΚΕΡΟ του Ε. Ιονέσκο, εξετάζοντας τη λειτουργία του ανθρώπου μέσα στα εκάστοτε κοινωνικο-ιστορικά συμφραζόμενα.

 

Το FORM.AT συνυφαίνει ετερόκλιτες κινητικές αναφορές φτιάχνοντας ένα προσωπικό λεξιλόγιο με επιρροές που ενσωματώνουν το ηπειρώτικο βήμα των παραδοσιακών χορών και τις πολεμικές τέχνες, μέχρι τις ποιότητες και δυναμικές της προσωπικής κίνησης.

 

Από το πρωταρχικό κύτταρο της κάθε κοινωνίας, την ανθρώπινη δυάδα, μέχρι τις αγέλες των μεγάλων κοινωνιών, ανακύπτει το ερώτημα: Λειτουργούμε μαζί ή μόνοι, και αν ναι, με ποιους τρόπους επιλέγουμε να είμαστε μαζί; Οι ανθρώπινες σχέσεις χτίζονται και γκρεμίζονται ξανά και ξανά, αλλά δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια. Η επιλογή του «μαζί» συνεπάγεται τη θυσία του ατομικού παρελθόντος μας, κρατώντας μόνο τα αναγκαία θραύσματα αυτού: την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Μήπως η αντίφαση με την οποία κινείται η ανθρωπότητα στην ιστορία -ταλαντευόμενη μεταξύ σύνεσης και παραλογισμού- οδηγεί και πάλι σε αντίστροφη κατεύθυνση; Άραγε η ανθρώπινη μεταμόρφωση είναι ουτοπική και τελικά κάθε νέα μορφή κοινωνίας αποτελεί μια άλλη όψη της προηγούμενης;

 

 

 

SEASON 2017

 

Project : Eμείς / Nos

 

«Πατρίδα, είσαι γεννημένη απ’ τους πεθαμένους.» Πατρίδα – Τ. Λειβαδίτης. Το έργο Εμείς πραγματεύεται το πως γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, ζούμε και δρούμε αυτοματοποιημένα και αδρανείς, μες σε μια κοινωνική πραγματικότητα που την χαρακτηρίζει η τρομοκρατία και το έρεισμα για αλλαγή.

 

Αν για μια στιγμή συνειδητοποιούσαμε, όμως, ότι δεν είμαστε ο καθένας από εμάς μόνος μας μέσα σε αυτή τη συνθήκη, αλλά είμαστε Εμείς, και βιώνουμε από κοινού το καθετί, εκείνη την μια στιγμή του Εμείς, εκεί στο μετά, τί θα κάναμε?

 

 

 

CONTRIBUTORS/ Συντελεστές:

 

Χορογραφία – ερμηνεία: Ελεονώρα Ηλία, Όλγα Σπυράκη

 

Πρωτότυπη μουσική: Σάκης Μπάστας

 

Σκηνογραφία – ενδυματολογία: Βασιλική Σύρμα

 

Βοηθός δραματουργίας: Στέλλα Δημητρακοπούλου

 

Video trailer /παράστασης : Ζέτα Σπυράκη

 

Eπιμέλεια αφίσας: Γιάννα Κολεγιώργου

 

Φωτογραφίες : Xάρης Μπινώλης

 

Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας»

 

Διοργάνωση: Ομάδα χορού A priori, υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

 

 

Χορηγοί : Θυμωμένο Πορτραίτο - free thinking area

 

Ξυλογλυπτική Ηπείρου - Δ.Μαγειρίας / Α.Ηλίας

 

ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

 

Χορηγός Επικοινωνίας : Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στα θέατρα Επίκεντρο και Act Πάτρας ,στο χώρο Saltibagoi ,καθώς και στους Μαρία Παπαδοπούλου, Νίκη Χρονοπούλου και Μαρία Αλανιάδη για την πολύτιμη συμβολή τους στη δημιουργία του έργου μας. 

CONTRIBUTORS:

 

Concept & Choreography

 

Eleonora Ilia

 

Co-choreographed & Performed by:   

 

Maria Papadopoulou, Eleonora Ilia

 

Dramaturgy

 

Stella Dimitrakopoulou

 

Music Composition

 

Αlexandros Ktistakis

 

Costumes

 

Konstantina Mardiki

 

Lighting Design

 

Alexandros Alexandou

 

Choreographer's Assistant

 

Evaggelia Papadopoulou

 

Photography

 

Myrto Apostolidou

 

Trailer

 

Under The Carpet

 

Press & Publicity

 

Yorgos Katsonis   

 

Production Managemer

 

Maria Vasariotou

 

Production Management

 

Delta Pi

 

Artistic Direction / Produced by

 

A Priori Dance co.

 

 

SEASON 2016

 

PROJECT : Άνθρωποι της Περιπλάνησης / People of the Wandering

 

Description

 

Η Α priori dance co. παρουσιάζει στο Θυμωμένο Πορτραίτο το φθινόπωρο του 2016 την site specific performance " Άνθρωποι της Περιπλάνησης". Ένα κινησιολογικό ταξίδι του σύγχρονου ανθρώπου της "μετανάστευσης" μέσα από τις νότες διαχρονικών έργων κλασικής μουσικής.

 

Ο "περιπλανώμενος" ξεκινάει μόνος, κουβαλώντας στις αποσκευές του αντιφατικά συναισθήματα: περνά από την αμφιβολία και το φόβο του αγνώστου, στον αγώνα για επιβίωση, στη ματαίωση των προσδοκιών του και τέλος στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

 

Τρεις γύναίκες , η Δήμητρα Συνίκη στο πίανο , η Αναστασία Ζώη -Σοπράνο και η Ελεονώρα Ηλία κινησιολογικά,υφαίνουν τη δική τους προσωπική γλώσσα του "ξενιτεμού",έχοντας ως "σχεδία" τον προαύλιο χώρο του Πορτραίτου.

 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Φώτη Ραπακούση-Μουσείο Αλή Πασά Νήσου Ιωαννίνων και τον κ. Κώστα Τσακτσίρα για την ευγενική υποστήριξη της ομάδας και την

 

CONTRIBUTORS/ Συντελεστές:

 

Piano Player : Δήμητρα Συνίκη

 

Soprano : Αναστασία Ζώη

 

Dance Performance : Ελεονώρα Ηλία

 

CONTRIBUTORS/ Συντελεστές:

 

Performers :

 

Aλέκος Λέκκας

 

Ανθή Βικελή

 

Χρυσή Κούρτα

 

Έλενα Ανδρεάδη

 

Ελεονώρα Ηλία

 

Φωτισμοί : Kώστας Ζούκας

 

video projection : Mενέλαος Συκοβέλης

 

 

 

 

 

 

SEASON 2015

 

Project : Mια νύχτα στον κόσμο / Οne night on earth

 

Η Α priori dance company παρουσιάζει για δυο Κυριακές, στο Parenthesis bar,μια performance εμπνευσμένη από την ταινία του Jim Jarmusch"Mια νύχτα στον κόσμο",παραγωγής του 1991.

Πρόκειται για πέντε διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες που διαδραματίζονται την ίδια νύχτα σε πέντε πόλεις της υφηλίου, μέσα σε ένα taxi.

 

H A priori dance company επιχειρεί να κινηθεί καλλιτεχνικά,περνώντας απο τη σφαίρα του κινηματογράφου, σ΄ εκείνη της κίνησης μέσω της ατμοσφαιρικής μουσίκης του Tom Waits.

 

 

 

 

 

SEASON 2015 (continued)

 

Project : Το αίνιγμα της ύπαρξης / Τhe enigma of Being

 

“Δύο χορογράφοι, η Έλενα Ανδρεάδη και η Ελεονώρα Ηλία, προερχόμενες από δύο διαφορετικές γενιές, αλλά δραστηριοποιούμενες και οι δύο στο πεδίο του σύγχρονου χορού, επιχειρούν από κοινού μια χορογραφική συνάντηση μέσα από ένα δίπτυχο έργο, διερευνώντας το αίνιγμα της ύπαρξης.

 

Η Έλενα Ανδρεάδη, εμπνεόμενη από το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας» και η Ελεονώρα Ηλία από το κλασσικό θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ, «Ο γλάρος», συνυφαίνουν επί σκηνής το υλικό τους, τις αναφορές τους, τη χορογραφική τους γλώσσα φτιάχνοντας μια παράσταση για το ταξίδι του ανθρώπου μέσα στη ζωή, για την εναλλαγή από το φως στο σκοτάδι, για την ευτυχία που διαδέχεται τη δυστυχία.

 

Ένας ανοιχτός και δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στους δύο συγγραφείς και το έργο τους, στις δύο χορογράφους και τις γενιές τους, ανάμεσα σε προαιώνια ανθρώπινα ερωτήματα και διλήμματα, ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα.

 

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο μόνο φορές στο Βυρσοδψείο (Ορφέως 174, Βοτανικός) το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 21.00. Η σύλληψη και η χορογραφία ανήκουν στην Έλενα Ανδρεάδη και την Ελεονώρα Ηλία, ενώ στη σκηνή μαζί τους θα βρεθούν η Μαρία Βλάχου, η Άννα Παπανικολάου, ο ηθοποιός Βασίλης Γουργούλης και η σοπράνο Αναστασία Ζώη. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Γιάννενα σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ενώ πρόκειται να επαναληφθεί στην Πάτρα σε συνεργασία με το χώρο πολιτισμού Επίκεντρο.” 

 

 

 

CONTRIBUTORS/ Συντελεστές:

 

Σύλληψη - Χορογραφία: Έλενα Ανδρεάδη, Ελονώρα Ηλία

 

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Κωνσταντής, Γιώργος Γεωργόπουλος

 

Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέττης

 

Ερμηνεύουν: Ελεονώρα Ηλία, Μαρία Βλάχου, Άννα Παπανικολάου, ο ηθοποιός Βασίλης Γουργούλης και η σοπράνο Αναστασία Ζώη

 

Teaser Videos: Μαρία Κατσούρα

 

Trailer: Μενέλαος Συκοβέλης 

 

Δημιουργικό - Αφίσα: Βίκυ Γρηγορίου

 

Φωτογραφίες promo: Bασιλική Σιαταρά

 

Φωτογραφίες παράστασης: Μπάμπης Οικονόμου 

 

Παραγωγή: A priori dance co.