PROJECTS

 

 

SEASON 2017

 

Project : Eμείς / Nos

 

«Πατρίδα, είσαι γεννημένη απ’ τους πεθαμένους.» Πατρίδα – Τ. Λειβαδίτης. Το έργο Εμείς πραγματεύεται το πως γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, ζούμε και δρούμε αυτοματοποιημένα και αδρανείς, μες σε μια κοινωνική πραγματικότητα που την χαρακτηρίζει η τρομοκρατία και το έρεισμα για αλλαγή.

 

Αν για μια στιγμή συνειδητοποιούσαμε, όμως, ότι δεν είμαστε ο καθένας από εμάς μόνος μας μέσα σε αυτή τη συνθήκη, αλλά είμαστε Εμείς, και βιώνουμε από κοινού το καθετί, εκείνη την μια στιγμή του Εμείς, εκεί στο μετά, τί θα κάναμε?

 

 

apriori-dance


      eleonora ilia

 

 

SEASON 2018

 

Project : FORMAT

 

DESCRIPTION:

 

A choreographic allegory about the endless construction and deconstruction of human relationships, the contradictions which unite and separate us, the social utopia.

 

The new project of A Priori Dance co. entitled ‘form.at’ is a duet for two performers (namely Eleonora Ilia and Maria Papadopoulou) which dives into the wealth of tradition and draws inspiration from the folk legend of ‘Tou gefiriou tis Artas’, while peeking at the Theater of the absurd and the Rhinoceros of Eug. Ionesco, examining the function of the individual in any given social-historical context.

 

Form.at interweaves diverse kinetic references, creating a personal dictionary with the influences which incorporate from the Epirotic step of traditional dances and martial arts, to the qualities and dynamics of individual movement.

 

From the prime cell of every society, the human duo, to the packs of large societies, the question arises: Do we function together or alone? If the former is true, in which ways do we choose to be together? Human relationships are constructed and deconstructed again and again, thus the effort is not abandoned. The choice of ‘together’ entails the sacrifice of the individual past, keeping only its necessary fragments: the beauty of human existence. Is it possible that the contradiction, with which humanity is moving throughout history, swaying between prudence and absurdity, leads to a reverse direction once more? Is human transformation utopian and therefore every new form of society?

 

With the financial support of the Greek Ministry of Culture (YPPOA)

Μια χορογραφική αλληγορία για το αέναο χτίσιμο και γκρέμισμα των ανθρώπινων σχέσεων, για τις αντιφάσεις που μας ενώνουν και μας χωρίζουν, για την κοινωνική ουτοπία.

 

Το νέο έργο της ομάδας χορού A PRIORI με τίτλο FORM.AT, ένα ντουέτο για δύο ερμηνευτές (Ελεονώρα Ηλία, Μαρία Παπαδόπουλου) βουτάει στον πλούτο της παράδοσης και εμπνέεται από το λαϊκό θρύλο του ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ κρυφοκοιτάζοντας παράλληλα το θέατρο του παραλόγου και τον ΡΙΝΟΚΕΡΟ του Ε. Ιονέσκο, εξετάζοντας τη λειτουργία του ανθρώπου μέσα στα εκάστοτε κοινωνικο-ιστορικά συμφραζόμενα.

 

Το FORM.AT συνυφαίνει ετερόκλιτες κινητικές αναφορές φτιάχνοντας ένα προσωπικό λεξιλόγιο με επιρροές που ενσωματώνουν το ηπειρώτικο βήμα των παραδοσιακών χορών και τις πολεμικές τέχνες, μέχρι τις ποιότητες και δυναμικές της προσωπικής κίνησης.

 

Από το πρωταρχικό κύτταρο της κάθε κοινωνίας, την ανθρώπινη δυάδα, μέχρι τις αγέλες των μεγάλων κοινωνιών, ανακύπτει το ερώτημα: Λειτουργούμε μαζί ή μόνοι, και αν ναι, με ποιους τρόπους επιλέγουμε να είμαστε μαζί; Οι ανθρώπινες σχέσεις χτίζονται και γκρεμίζονται ξανά και ξανά, αλλά δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια. Η επιλογή του «μαζί» συνεπάγεται τη θυσία του ατομικού παρελθόντος μας, κρατώντας μόνο τα αναγκαία θραύσματα αυτού: την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Μήπως η αντίφαση με την οποία κινείται η ανθρωπότητα στην ιστορία -ταλαντευόμενη μεταξύ σύνεσης και παραλογισμού- οδηγεί και πάλι σε αντίστροφη κατεύθυνση; Άραγε η ανθρώπινη μεταμόρφωση είναι ουτοπική και τελικά κάθε νέα μορφή κοινωνίας αποτελεί μια άλλη όψη της προηγούμενης;

 

CONTRIBUTORS:

 

Concept & Choreography

 

Eleonora Ilia

 

Co-choreographed & Performed by:   

 

Maria Papadopoulou, Eleonora Ilia

 

Dramaturgy

 

Stella Dimitrakopoulou

 

Music Composition

 

Αlexandros Ktistakis

 

Costumes

 

Konstantina Mardiki

 

Lighting Design

 

Alexandros Alexandou

 

Choreographer's Assistant

 

Evaggelia Papadopoulou

 

Photography

 

Myrto Apostolidou

 

Trailer

 

Under The Carpet

 

Press & Publicity

 

Yorgos Katsonis   

 

Production Managemer

 

Maria Vasariotou

 

Production Management

 

Delta Pi

 

Artistic Direction / Produced by

 

A Priori Dance co.

 

 

 

CONTRIBUTORS/ Συντελεστές:

 

Χορογραφία – ερμηνεία: Ελεονώρα Ηλία, Όλγα Σπυράκη

 

Πρωτότυπη μουσική: Σάκης Μπάστας

 

Σκηνογραφία – ενδυματολογία: Βασιλική Σύρμα

 

Βοηθός δραματουργίας: Στέλλα Δημητρακοπούλου

 

Video trailer /παράστασης : Ζέτα Σπυράκη

 

Eπιμέλεια αφίσας: Γιάννα Κολεγιώργου

 

Φωτογραφίες : Xάρης Μπινώλης

 

Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας»

 

Διοργάνωση: Ομάδα χορού A priori, υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

 

 

Χορηγοί : Θυμωμένο Πορτραίτο - free thinking area

 

Ξυλογλυπτική Ηπείρου - Δ.Μαγειρίας / Α.Ηλίας

 

ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

 

Χορηγός Επικοινωνίας : Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στα θέατρα Επίκεντρο και Act Πάτρας ,στο χώρο Saltibagoi ,καθώς και στους Μαρία Παπαδοπούλου, Νίκη Χρονοπούλου και Μαρία Αλανιάδη για την πολύτιμη συμβολή τους στη δημιουργία του έργου μας. 

SEASON 2016

 

PROJECT : Άνθρωποι της Περιπλάνησης / People of the Wandering

 

Description

 

Η Α priori dance co. παρουσιάζει στο Θυμωμένο Πορτραίτο το φθινόπωρο του 2016 την site specific performance " Άνθρωποι της Περιπλάνησης". Ένα κινησιολογικό ταξίδι του σύγχρονου ανθρώπου της "μετανάστευσης" μέσα από τις νότες διαχρονικών έργων κλασικής μουσικής.

 

Ο "περιπλανώμενος" ξεκινάει μόνος, κουβαλώντας στις αποσκευές του αντιφατικά συναισθήματα: περνά από την αμφιβολία και το φόβο του αγνώστου, στον αγώνα για επιβίωση, στη ματαίωση των προσδοκιών του και τέλος στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

 

Τρεις γύναίκες , η Δήμητρα Συνίκη στο πίανο , η Αναστασία Ζώη -Σοπράνο και η Ελεονώρα Ηλία κινησιολογικά,υφαίνουν τη δική τους προσωπική γλώσσα του "ξενιτεμού",έχοντας ως "σχεδία" τον προαύλιο χώρο του Πορτραίτου.

 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Φώτη Ραπακούση-Μουσείο Αλή Πασά Νήσου Ιωαννίνων και τον κ. Κώστα Τσακτσίρα για την ευγενική υποστήριξη της ομάδας και την

 

CONTRIBUTORS/ Συντελεστές:

 

Piano Player : Δήμητρα Συνίκη

 

Soprano : Αναστασία Ζώη

 

Dance Performance : Ελεονώρα Ηλία

 

 

SEASON 2015

 

Project : Mια νύχτα στον κόσμο / Οne night on earth

 

Η Α priori dance company παρουσιάζει για δυο Κυριακές, στο Parenthesis bar,μια performance εμπνευσμένη από την ταινία του Jim Jarmusch"Mια νύχτα στον κόσμο",παραγωγής του 1991.

Πρόκειται για πέντε διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες που διαδραματίζονται την ίδια νύχτα σε πέντε πόλεις της υφηλίου, μέσα σε ένα taxi.

 

H A priori dance company επιχειρεί να κινηθεί καλλιτεχνικά,περνώντας απο τη σφαίρα του κινηματογράφου, σ΄ εκείνη της κίνησης μέσω της ατμοσφαιρικής μουσίκης του Tom Waits.

 

 

 

 

CONTRIBUTORS/ Συντελεστές:

 

Performers :

 

Aλέκος Λέκκας

 

Ανθή Βικελή

 

Χρυσή Κούρτα

 

Έλενα Ανδρεάδη

 

Ελεονώρα Ηλία

 

Φωτισμοί : Kώστας Ζούκας

 

video projection : Mενέλαος Συκοβέλης

 

 

 

 

 

 

SEASON 2015 (continued)

 

Project : Το αίνιγμα της ύπαρξης / Τhe enigma of Being

 

“Δύο χορογράφοι, η Έλενα Ανδρεάδη και η Ελεονώρα Ηλία, προερχόμενες από δύο διαφορετικές γενιές, αλλά δραστηριοποιούμενες και οι δύο στο πεδίο του σύγχρονου χορού, επιχειρούν από κοινού μια χορογραφική συνάντηση μέσα από ένα δίπτυχο έργο, διερευνώντας το αίνιγμα της ύπαρξης.

 

Η Έλενα Ανδρεάδη, εμπνεόμενη από το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας» και η Ελεονώρα Ηλία από το κλασσικό θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ, «Ο γλάρος», συνυφαίνουν επί σκηνής το υλικό τους, τις αναφορές τους, τη χορογραφική τους γλώσσα φτιάχνοντας μια παράσταση για το ταξίδι του ανθρώπου μέσα στη ζωή, για την εναλλαγή από το φως στο σκοτάδι, για την ευτυχία που διαδέχεται τη δυστυχία.

 

Ένας ανοιχτός και δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στους δύο συγγραφείς και το έργο τους, στις δύο χορογράφους και τις γενιές τους, ανάμεσα σε προαιώνια ανθρώπινα ερωτήματα και διλήμματα, ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα.

 

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο μόνο φορές στο Βυρσοδψείο (Ορφέως 174, Βοτανικός) το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 21.00. Η σύλληψη και η χορογραφία ανήκουν στην Έλενα Ανδρεάδη και την Ελεονώρα Ηλία, ενώ στη σκηνή μαζί τους θα βρεθούν η Μαρία Βλάχου, η Άννα Παπανικολάου, ο ηθοποιός Βασίλης Γουργούλης και η σοπράνο Αναστασία Ζώη. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Γιάννενα σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ενώ πρόκειται να επαναληφθεί στην Πάτρα σε συνεργασία με το χώρο πολιτισμού Επίκεντρο.” 

 

 

 

CONTRIBUTORS/ Συντελεστές:

 

Σύλληψη - Χορογραφία: Έλενα Ανδρεάδη, Ελονώρα Ηλία

 

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Κωνσταντής, Γιώργος Γεωργόπουλος

 

Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέττης

 

Ερμηνεύουν: Ελεονώρα Ηλία, Μαρία Βλάχου, Άννα Παπανικολάου, ο ηθοποιός Βασίλης Γουργούλης και η σοπράνο Αναστασία Ζώη

 

Teaser Videos: Μαρία Κατσούρα

 

Trailer: Μενέλαος Συκοβέλης 

 

Δημιουργικό - Αφίσα: Βίκυ Γρηγορίου

 

Φωτογραφίες promo: Bασιλική Σιαταρά

 

Φωτογραφίες παράστασης: Μπάμπης Οικονόμου 

 

Παραγωγή: A priori dance co.